Teljes körű medence tisztítás - karbantartás


A medence tisztítása

A medencébe jutó levelek, rovarok, egyéb szerves, vízfelszínen lebegő szennyeződéseket fölözéssel el kell távolítani, mivel azok egy idő múlva lesüllyedhetnek a medencefenékre és bomlásnak indulnak. A vízközt lebegő szennyeződéseket egyéb szűrési technológiával, vagy kémiai uszodai vegyszer rendszerbe történő adagolásával a beépített vízforgató rendszer szűrőberendezésének segítségével tisztíthatjuk meg.  A medence fenekére leülepedett szennyeződéseket hálóval, illetve a medencefenék porszívózásával tudjuk eltávolítani. Az algásodást sokkal egyszerűbb megakadályozni a medencetest, a medencefedélzet rendszeres kefés takarításával, időnkénti vegyszeres kezelésével, meleg időszakban klórsokk alkalmazásával, illetve a medencevíz gyakoribb átfordításával, mint adott esetben a medencevíz teljes cseréjével. A vizünk csak akkor marad kristálytiszta, ha bizonyos kémiai összetevői egyensúlyban vannak. Ezért a víz pH-értékét, az lúgosságot, és keménységét mérni szükséges. Az így kapott értékek nagyban meghatározzák a vegyszerek adagolását a kívánt vízminőség eléréséhez. Nem szabad elfelejteni, hogy az alkalmazott uszodaszerek is csak az optimális közegben fejtik ki hatásukat.

A gépészet karbantartása

A medence gépészetének ellenőrzése rendkívül fontos. Folyamatos rendelkezésre állása nélkül bizony nem sokáig maradna tiszta, és áttetsző a vizünk. Egyik legegyszerűbb módja ennek a gépészeti egységek rendszeres szemlézése. Előfordulhat szivárgás, csepegés, kellemetlen esetben repedés, mely bizony nagyobb vízveszteséggel is járhat, ha nem fedezzük fel és hárítjuk el a hibát időben. Figyeljünk a mechanikai zajokra, idegen szagokra. Előfordulhat a szivattyú meghibásodása, rendellenes üzemi hőmérséklet, dugulás esetén szokatlan rezonancia. A szűrőtartály meghibásodásának, elhasználódásának is vannak jelei. Csökken a víztisztító képessége, tönkremegy a nyomásmérő óra, homok kerül a medencébe, megsérülhetnek a belsejében lévő csövek, lamellák. Kemény, jellemzően lúgos víz esetén fel kell készülni a vízkövesedésre, ásványi lerakódásokra. Időnként szükséges a rendszer bakteriális fertőtlenítése, vízkő oldása, eltávolítása. Lágy, jellemzően savas jellegű víz esetén az esetlegesen előforduló fém alkatrészek korrózióját szükséges figyelemmel kísérni. Automata berendezés esetén, amely nagyban segíti  a vízminőség fenntartását rendszeresen utántölteni, ellenőrizni, tisztítani, illetve szükség esetén kalibrálni kell.

Tavaszi beüzemelés és téliesítés

Ha nem megfelelően téliesítjük a medencét, akkor bizony a nyár közeledtével egy kissé munkásabb a medence hadrendbe állítása. Kezdődhet a medencetest takarítása, szemrevételezése, gépészetének összeszerelése, ellenőrzése, a fagydugók eltávolítása. Ha minden flottul összeállt indulhat a nyári vízszintre történő feltöltés. Vízcsere esetén, vagy amikor nagy mennyiségű vizet szükséges pótolni, akkor a vizet kezelni kell. Nem szabad elfeledni, hogy a csapvíz, kútvíz nem minősül kezelt víznek a medencénk szempontjából. Kezdődhet a vízminőség beállítása, fertőtlenítése. Ha azonban körültekintően zártuk az előző szezont, akkor a listánkon szereplő cselekmények száma jóval rövidebb lehet. Ez egyrészt anyagiakban, másrészt időben és fáradtságban egyaránt takarékosabb megoldás. Amikor kitakartuk a medencét, és megelégedve tapasztaljuk, hogy vizünk állapota kielégítő, akkor jöhet a gépészeti rendszer összeszerelése, ellenőrzése, a fagydugók eltávolítása, egy kis takarítás (biztos, ami biztos), majd az üzemvízszint feltöltése. Egy pár mérést követően tudjuk korrigálni a szükséges vízminőségi elemeket. Ha kell egy kis pH korrekció, egy kis klór igazítás, alapos átmozgatás, mindez természetesen a víz állapotától függően. Ezután pedig jöhet a nyár!